fredag 24. desember 2010

Tre i fokus..

Tre er dagens ord hos Merete. Og trær er fascinerende! 


Det er jo først og fremst denne rare tradisjonen med å ta inn juletre som vi tenker på akkurat i dag. Lillejulaften er på en måte treets dag.
Vi har en tradisjon med å henge godteri på juletreet. Vanligvis kommer det godteri på treet natt til julaften, men siden ungene skal være hos faren sin denne jula, så var det en sterk oppfordring (les: krav) fra eldstemann om godteri på treet natt til lillejulaften i år. Og mor er flink til å innfri slike krav :-)
Trekos
Hjertet dere ser på bildet over er viktoriansk julepynt som jeg har fått fra en god venninne. Kjempefin! Stas å ta fram hvert år!!


Det er også fascinerende med metaforer som Livets tre. Livets tre finnes i mange religioner. I norrøn tro kalles livets tre for Yggdrasil, og det er avgjørende for skjebnen til alt liv.


Livets tre av Gustav Klimt.

I filmen Avatar møter vi Na'viene som lever i et nært forhold til naturen og trær betyr mye for de. De bor i gamle kjempestore trær som kalles "Hometrees". Andre sentrale trær er "Tree og Souls", "Tree of Vision" og "Tree og Voices". En fantastisk film!

Vår verden er også fylt av fascinerende trær, selv om de er i en litt mindre skala..


Bildene over et tatt i sommer, da vi gikk på tur i en av de vakre skogene ved Rønde i Danmark. Etter mye leting fant vi endelig dette enorme treet - Baronessens Eg i Ringelmose Skov.
Bildene over er fra Gammel Estrup landbruksmuseum og herregårds-museum. Her var det en alle' med hule bøketrær. Spennende synes jeg..
Et lite tre fra hagen vår:

Håper treet mitt kommer seg igjen.. til sommeren.. kanskje..
Håper du har fått pyntet ditt tre :-)


3 kommentarer:

 1. Mange flotte trær :-)
  God Jul :-)

  Jeg laget oppfyringsbrikker med kongler i går :-)
  Det var ikke lett å få fyr på de ..
  men flott ble de :-)
  Takk for at du delte ide-en :-)

  God Jul :-)

  SvarSlett
 2. Trær er utrolig spennende på magen måter, - artig med tankene om livets tre og trefolk. jeg likte inmari godt vinkelen du tok juletrebildet fra, - hurra! vi har ikke tradisjon med julegodter i kurver selvom far min vokte opp med det. tror det bare var en gang da jeg var barn, men så fikk vi julestrømper ved sengene i stedet, og det må ha vært veldig greit med tre tidlig-våkne barn ;-)

  SvarSlett
 3. Her var det mange flotte og spennende bilder av trær! Så ut som et veldig flott juletre. Ble nesten "sulten" av å se godteriene. :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...